Nieuws

Facebook update

Woensdag, 3 juli 2019

Een les in het kader van natuniek/gezond gedrag in de praktijk van โ€˜Orthodontie Bindaโ€™. De bovenbouw was vandaag op bezoek bij een ort...   lees meer »

Facebook update

Zaterdag, 29 juni 2019

Creativiteit: Heerlijk op een tropisch eiland ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ๐ŸŠ๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ๐ŸŠ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ๐Ÿšฃ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ   lees meer »

Meer nieuws »

Groep 3, kern 1

 

In deze kern leert uw kind:


• Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e

• Woorden: ik - maan - roos - vis - sok – aan – pen - en

Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters. Deze letters spreekt uw kind uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Uw kind zegt dus mmmmm en rrrrr in plaats van 'em' en 'er'. Het is heel belangrijk dat u dat ook doet!

Klanken


Sommige kinderen ontdekken in de woorden niet alleen de letter die bij dat woord wordt aangeboden (zoals –r- van roos) maar ze ontdekken ook de klanken van de andere letters: -oo- en –s-. Voor sommige kinderen is het een extra uitdaging om ook met die letters te experimenteren. Als deze kennis er niet spontaan is dring het dan niet op. Het belast het kind onnodig. De basiskennis blijft alsnog het belangrijkst.

Systeem van het schrift


Aan de hand van de oefeningen in de klas ontdekt uw kind langzaam maar zeker het systeem van ons schrift: woorden bestaan uit losse letters en met die losse letters kun je oneindig veel nieuwe woorden maken. 'Vis' bestaat uit de letters v - i - s. Van 'vis' kun je heel makkelijk 'is' maken. En met de 'm' van 'maan' krijg je het woordje 'mis'. Het lijkt zo simpel, maar voor kinderen is dit een heel belangrijke ontdekking.

Hieronder vindt u geschikte oefeningen voor het verder inoefenen en herhalen van de stof uit kern 1 van Veilig Leren Lezen.

Voor sommige oefeningen wordt u verwezen naar een andere website, voor andere oefeningen moet u een bestand downloaden, zoals een Powerpointpresentatie.

 

Memory spelletjes bij kern 1:

memoryspel 1     memoryspel 2      memoryspel 3      memoryspel 4      memoryspel 5      memoryspel 6
 

Filmpjes: 

Klik hier voor het filmpje "ik"
Klik hier voor het filmpje "roos". 
Klik hier voor het filmpje "pen"
Klik hier voor het filmpje "de maan " 
Klik hier voor het filmpje "de vis"
Klik hier voor het filmpje "de sok"
Klik hier voor het filmpje "maanlicht"
Klik hier voor het filmpje "licht en donker" 
 

Kleurplaten bij kern 1:


Klik hier voor kleurplaten bij Kern 1.