Nieuws

Facebook update

Woensdag, 3 juli 2019

Een les in het kader van natuniek/gezond gedrag in de praktijk van โ€˜Orthodontie Bindaโ€™. De bovenbouw was vandaag op bezoek bij een ort...   lees meer »

Facebook update

Zaterdag, 29 juni 2019

Creativiteit: Heerlijk op een tropisch eiland ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ๐ŸŠ๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ๐ŸŠ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ๐Ÿšฃ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ   lees meer »

Meer nieuws »

Groep 3 kern 5

Dit leert uw kind in kern 5:

Letters: eu - j - ie - l - ou - uu

Woorden: reus, jas, riem, bijl, hout, vuur

Herhaling: a - aa - b - d - e - ee - h - i - k - m - n - o - oe - oo - p - r - s - t - u - v - w - ij - z

Uw kind kent inmiddels al heel wat letters!! 
De komende weken komen daar nieuwe letters bij: de eu van reus, de j van jas, de ie van riem, de l van bijl, de ou van hout en de uu van vuur.

Het thema van deze kern is ‘sprookjes’ of ‘verhalen en vertellingen’. De nieuwe woorden worden aangeboden in een sprookje over een reus, of in een verhaal over een verhalenverteller die verhalen vertelt over Sinterklaas, Kerst of over de winter.

De letter eu

In deze kern leert uw kind onder andere de letters bij de klanken eu – ou. 
Net als de reeds bekende letters ij en oe bestaan deze ‘letters’ uit twee tekens. Voor de kinderen is de eu echter één letter. U praat dus over de letter –eu-. Niet over de letters e-u.

 Wisselwoorden

Uw kind krijgt elke kern oefeningen om de nieuwe letters te oefenen en toe te voegen aan reeds bekende letters. Zo leren kinderen ook woorden lezen in rijtjes. 
In elk woord wordt een letter vervangen door een andere letter. Dat kan de letter vooraan, in het midden of achteraan in het woord zijn. Op deze manier oefent uw kind om met letters die het kent nieuwe woorden te maken. 'Vuur' kan bijvoorbeeld worden veranderd in 'vaar', 'veer' en 'voor', maar ook in 'duur', 'muur' en 'zuur'. Oefen samen en laat uw kind wisselwoorden maken met de laatst geleerde woorden en letters.

Boekjes lezen

Uw kind kent nu bijna alle letters. Daarom kunt u in de bibliotheek alle eenvoudige boekjes lenen. De boeken zijn ingedeeld aan de hand van een codering. Code AA staat voor leesboeken voor beginnende lezers. Stimuleer de leesvaardigheid van uw kind en zoek samen regelmatig leuke boeken uit!


Kern 5

Hieronder vindt u geschikte oefeningen voor het verder inoefenen en herhalen van de stof uit kern 5 van Veilig Leren Lezen.
Voor sommige oefeningen wordt u verwezen naar een andere website, voor andere oefeningen moet u een bestand downloaden, zoals een Powerpointpresentatie.

Spelletjes bij kern 5: 

Memoryspel 1         Memoryspel  2        Memoryspel 3 
 

Veilig en Vlot:

Download hier de woorden van veilig en vlot kern 5.


Filmpjes: 

Filmpjes bij de woorden van kern 5:
reus,        jas,      riem,      hout,       bijl,       vuur